Rokodelska akademija
 
/
OBČINA VERŽEJ Center RS za poklicno izobraževanje   Hegypásztor Kör   JZ Krajinski park Goričko   Pokrajinski muzej Murska Sobota   Pomelaj, zadruga za razvoj podeželja, z.o.o.   Prleška razvojna agencija, giz   Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága - Savaria Múzeum   Zala Megyei Népművészeti Egyesület   Zavod Marianum Veržej - Center DUO

Zaključna konferenca projekta Rokodelska akademija

Partnerji v čezmejnem projektu teritorialnega sodelovanja Slovenija - Madžarska 2007 - 2013, Rokodelska akademija, ki ga sofinancirata Evropski sklad za regionalni razvoj in Ministrstvo RS za gospodarstvo in tehnološki razvoj, smo po treh letih tesnega sodelovanja na zaključni konferenci v Sombotelu, pregledali opravljeno delo in z gostujočimi predavatelji razpravljali o izzivih oblikovanja in trženja rokodelskih izdelkov. Konferenco je organizirala in izvedla Rimokatoliška fundacija Martineum. Celotno poročilo si lahko preberete tukaj. (Besedilo in foto: Stanka Dešnik, JZ KP Goričko)

 

 

 

 

 

 

Obiskali smo mednarodno rokodelsko konferenco v Slovenj Gradcu

Predstavniki partnerjev Občine Veržej, Pomurskega muzeja Murska Sobota in Zavoda Marianum Veržej smo se v četrtek, 19. aprila 2012, udeležili mednarodne konference Izzivi rokodelskih ustvarjalnosti v Evropi, ki je potekala v okviru projekta čezmejnega sodelovanja Slovenija - Avstrija 2007 - 2013 DUO Kunsthandwerk - Rokodelska dediščina včeraj, danes in jutri. Dan prej smo se udeležili tudi odprtja mednarodne razstave rokodelskih izdelkov Art@Craft Europe 2012 in se sprehodili med sejemskimi stojnicami z rokodelskimi izdelki, opremljenimi s certifikatom "Rokodelstvo Art & Craft Slovenija". Več o aktivnostih projekta DUO Kunsthandwerk na FB DUO Kunsthandwerk, vabljeni tudi k ogledu promocijskega filma Etnofest Rogatec 2011 in utrinkov iz Slovenj Gradca (besedilo in foto: Tatjana Vokić Vojkovič, Občina Veržej).

Gostovanja potujočih razstav Rokodelske akademije v Pomurju

Potujoča razstava Dediščina za poklice prihodnosti, katere nosilca sta Javni zavod Krajinski park Goričko in Društvo za ljudsko umetnost v Županiji Zala, ter razstava rokodelskih izdelkov z rokodelskega dizajna in rokodelskih natečajev, katere nosilca sta Zadruga Pomelaj in Društvo za ljudsko umetnost v Županiji Zala, sta do zdaj gostovali na gradu Grad, v Centru DUO Veržej, Pokrajinski in študijski knjižnici ter Pomurskem muzeju v Murski Soboti, v Splošni knjižnici Ljutomer, na Srednji zdravstveni šoli v Rakičanu ter Srednji poklicni in tehniški šoli v Murski Soboti. Rokodelski izdelki in madžarski razstavni panoji trenutno svojo pot nadaljujejo na madžarskem programskem območju, medtem ko se do konca projekta obetajo gostovanja slovenskih razstavnih panojev na še nekaterih lokacijah v Pomurju. (besedilo: Tatjana Vokić Vojkovič, Občina Veržej; foto: Stanka Dešnik in Sandra Zrinski, JZ KP Goričko)

Odprtje potujoče razstave v Pomurskem muzeju Murska Sobota

Potujoča razstava Rokodelske akademije bo v Pomurskem muzeju Murska Sobota na ogled do 29. februarja 2012. V nadaljevanju objavljamo utrinke in nagovor z odprtja razstave, 8. 2. 2012. (foto: Tomislav Vrečič)

 

 

 

 

 

 

Investicija Centra DUO – gradnja kampa z infrastrukturo in promocijsko-informacijskega centra

Center DUO je kot projektni partner odgovoren za sodelovanje pri razvijanju programov Nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK), izvajanje rokodelskih šol v naravi in izvedbo ter koordinacijo rokodelskih kampov za različne ciljne skupine. Zavod Marianum Veržej – Center DUO ima tekom AC 2 skupaj 371.856,30 eur upravičenih stroškov, od katerih dobi povrnjeno 300.273,95 eur iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in 52.989,53 eur na podlagi nacionalnega sofinanciranja.

 

 

 

Srečanje partnerjev Rokodelske akademije v Sombotelu

Projekt Rokodelska akademija (2009-2012) - AC, ki se zaključi 14. julija 2012, je prešel v zadnje obdobje izvajanja, istočasno pa že potekajo prve aktivnosti Rokodelske akademije 2 (2011-2014) - AC2. V četrtek, 6. 10. 2011, smo se partnerji obeh projektov zbrali v Sombotelu na 5. seji članov upravnega odbora projekta AC, 6. posvetovalnem srečanju za razvoj izobraževalnih programov AC, 7. koordinacijskem sestanku AC in 1. koordinacijskem sestanku AC2. Srečanje je potekalo na sedežu Rimokatoliške akademije Martineum.

 

 

 

Zaključni dogodek projekta CeRamICa gostoval v Veržeju

V Kovačičevi dvorani Zavoda Marianum Veržej je v ponedeljek, 17. oktobra 2011, gostoval zaključni dogodek mednarodnega projekta CeRamICa. Konferenco je organizirala Občina Velika Polana, slovenski partner v projektu, ki je že oktobra 2010 v program študijskega potovanja po Sloveniji vključila tudi predstavitev Rokodelske akademije 2009-2012.  Širši cilj projekta CeRamICa INTERREG IVC je, kot so zapisali v vabilu za javnost, združiti partnerske moči pri ohranjanju večstoletne tradicije na področju malih/rokodelskih obrti, predvsem lončarstva in keramike, pri čemer ne gre le za ohranitev malih obrti, temveč tudi za uresničevanje želje po revitalizaciji in ekonomski okrepitvi tega sektorja. Program dogodka si lahko ogledate tukaj, več  o konferenci pa so poročali tudi na portalu Pomurje.si. (Besedilo: Tatjana Vokić Vojkovič, vodja projekta Rokodelska akademija 2009-2012, Občina Veržej)

Podpis pogodbe o sofinanciranju projekta Rokodelska akademija 2 (2. JR OP SI-HU 2007-13)

V torek, 6. 9. je v Mestni hiši Občine Lendava potekal Podpis pogodbe o sofinanciranju čezmejnih projektov, ki so uspešni prestali 2. Javni razpis operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Madžarska 2007-2013. Skupno je bilo odobrenih 22 projektov, med njimi tudi projekt Rokodelska akademija 2, katere vodilni partner je Občina Veržej.

 

 

 

 

 

Podpis pogodbe za izgradnjo kampa z infrastrukturo in promocijsko-informacijskega centra

V četrtek, 1. septembra je na prvi šolski dan potekal podpis pogodbe med Centrom DUO, partnerjem v projektu Rokodelska akademija 2, ter podjetjem Komunala, Komunalno podjetje d.o.o. Lendava, izvajalcem za izgradnjo kampa z infrastrukturo in promocijsko-informacijskega centra. V sklopu projekta, ki je sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (2. JR OP SI-HU) in je z izvajanjem pričel s 15. julijem 2011, bo investicija, ki je vredna 220.078,00 eur, predvidoma zaživela ob koncu leta 2011.

 

 

Syndicate content